BLANCHE

Rida, rida ranka.Trodde du att det bara är en oskyldig barnramsa? När det egentligen från början var en nidvisa om en av 1300-talets stora skandaler här uppe i Norden: att både kungen och drottningen hade en älskare. Och att det var samme man.

BLANCHE är berättelsen om den nordiska drottningen Blanche de Namur och några minst sagt dramatiska veckor på försommaren 1363. I det moraliska kaos som råder efter pestens härjningar finner Blanche äntligen sin egen väg och försoning. I ett menage á trois lever hon ut sin kärlek och låter sinnena styra.

Utan att ana de ödesdigra konsekvenserna. 

En lika passionerad som dödsdömd kärleksaffär går mot sin undergång.

dräktspänne med skugga

Såvitt man känner till är detta praktfulla dräktspänne den enda bevarade ägodelen efter drottning Blanche.

Tillverkat i en i ateljé Paris någon gång under första hälften av 1300-talet, ett enastående guldsmedsarbete.

I botten en slät guldskiva och på höga stift sitter ett antal slätt välvda safirer och planslipade rubiner samt smaragder och ametister i regelbunden växling. Många av stiften är tomma och det vittnar om en nu försvunnen dekor av 60 pärlor. Små gjutna guldfigurer sitter mellan ädelstenarna, där finns en yttre krans av lejon, örnar och gripar samt en inre krans av de fabelväsen, som kallas chimairor. Dessa är tvåbenta, bevingade fabelväsen med kvinnohuvud på långa halsar, och i stjärnans spetsar sitter kentaurer som dansar och musicerar. (Wikipedia)

Spännet finns på Historiska Museet i Stockholm.

Foto Gunnel Jansson / Statens Historiska Museer

bokbild1

.

.

.

BLANCHE ROMANEN

Det var under arbetet med sin musikal om drottning Blanche som Peter kom att bli fullständigt fascinerad av människorna, tiden och händelserna. Han bestämde sig för att utveckla berättelsen och det resulterade (så småningom) i den här romanen. Detta är Peters debutroman.

.

.

.

.

.

manusbild1

 

.

.BLANCHE MUSIKALEN

I ett Open Call om en ny svensk musikal blev BLANCHE utvald – av 36 bidrag. Arbetet med att färdigställa verket pågår nu i samarbete med Högskolan För Scen Och Musik, Wermland Opera, Kulturhuset SPIRA och Östgötateatern.

Manuset bygger på romanen och bearbetas just nu tillsammans med dramaturgen Jerker Beckman och regissören Victoria Brattström. Projektledare är Nina Norblad.

Musiken är en mix av medeltida klanger och moderna musikalnummer med en hel del både oväntade och stämningsskapande influenser. Stora delar av musiken är färdig och kommer att presenteras efterhand under arbetets gång.

Stort tack juryn för förtroendet: Nina, Staffan, Ole Wiggo och Johan, en musikalchef och tre operachefer!

Och stort tack till de härliga sångarna som hjälpt mig i studion:

Karin Mårtenson, Ebba Irestad, Peter Majanen, Lucas Krüger och Bengt Sandblom.

Inspelad i Atlantisstudion, Stockholm.

Här finns musiken:

Blanchesigill med skugga

.

.

Drottning Blanches sigill.

Den enda samtida bilden av henne.